Historiek

Theater VTV Ronse werd gesticht in de schoot van de Christen Volksbond op 20 augustus 1912 door Charles Cambier, EH Debisschop, Jeroom Depoortere, Georges Penson, Arthur Vanderguchten en de eerste voorzitter Alfred Vindevogel. De naam luidde oorspronkelijk: ‘Theater Voor Taal en Kunst’ maar dat zou nog binnen de 2 jaar veranderen in ‘Voor Taal en Volk’.
De eerste jaren verzorgde ‘de toneelbond van de Christen Volksbond’ vooral bonte avonden met korte sketches. Pas na de oorlogsjaren ’14-’18 waagde men zich aan het grotere werk en dat onder impuls van de eerste huisregisseurs Alfred Vindevogel en Adolf Bijls. Om u een idee te geven: in 1926 regisseerde Alfred Vindevogel ‘Zo werd hij rijk’. Het stuk begon om 16u en eindigde om 23u. In 1929 liet VTV zich voor het eerst opmerken buiten de stadsgrenzen. Het klasseerde zich in eerste categorie van het Provinciaal Toernooi met ‘ ’t Lammeke’. Het begin van een serie trofeeen en prijzen.

Tijdens de bewogen oorlogsjaren ’40-’45 ging VTV op in Het Stadstoneel met de socialistische Verbroedering. Er werd onder meer gespeeld op de binnenkoer van het museum. Na de oorlog begon een moeizame wederopbouw onder impuls van regisseur Marc Depoortere en voorzitter Georges Demets. Er volgde een gouden periode met onder meer de opvoering van enkele operettes. Theater VTV was een zekerheid in het wankele culturele leven van taalgrensstad Ronse. Robert Depoortere, zoon van Marc, nam de artistieke fakkel over en verkende nieuwe horizonten op het vlak van programmatie. Er volgden binnen de Christen Volksbond ideologische discussies en politieke ruzies die uitliepen op het vertrek van een deel van de groep in 1976.

Teater VTV, men had in de vernieuwingsdrang de ‘h’ opgeofferd, stond voor een nieuwe periode van wederopbouw. Er meldde zich na enkele stille jaren een nieuwe generatie die het gezelschap in de jaren 80 en 90 een plaats terugbezorgde in de hoogste categorie van het Provinciaal Toernooi. De groep telt nu meer dan 100 leden waaronder een flink deel jongeren.

Copyright 2020 Theater VTV Ronse | Privacy | Zonnestraat 27 | 9600 Ronse | info@theatervtv.be