Theater VTV Ronse > Ceci n’est pas Tavi

Ceci n’est pas Tavi

  Wanneer spelen we nog eens Tavi?

  Het is een vraag die sinds Tavi Buuneklaaker terugkeert zoals de intercity vanuit Oudenaarde. Maar naar ons aanvoelen veel frequenter, en minder stipt.

  Alleen bij Theater VTV is Tavi al jaren geen gespreksonderwerp meer. Nadat het doek viel in 2017 gingen we er stilzwijgend van uit dat het mooi was geweest. Na de hernemingen van de oorspronkelijke revues van de hand van Valère Depauw en de drie spin-offs die we zelf hadden geschreven, was het een beetje op. In meerdere betekenissen.

  Veel vragen

  Vijf jaar later is er de twijfel of het wel gepast was om Tavi in de doofpot te stoppen. Want het minste wat we kunnen vaststellen is dat hij niet doodgezwegen wenst te worden. Maar is het omdat hij nog geregeld in gesprekken opduikt en omdat er kasten vol herinneringen aan zijn Ronsese (theater)avonturen bestaan, dat we er ver in de 21ste eeuw nog energie moeten insteken? Is nostalgie goeie potgrond om een boom in te planten? Hebben de jongste generaties Ronsenaars nog een boodschap aan Tavi? Hebben ze goesting om het verhaal voort te vertellen? En zo niet, moeten we hem dan niet op een andere manier een waardige plek geven in de toekomst van Theater VTV? Van Ronse? Of laten we dat beter zo? Wat kan hij immers nog betekenen? Misschien moeten we gewoon wachten tot het nog eens brandt, zodat hij dan kan helpen bij het blussen.

  Geen antwoorden

  Er is twijfel en er zijn vragen en daar wordt een mens onrustig van. Dus hebben we besloten om antwoorden te zoeken. Tijdens een onwetenschappelijk maar openbaar onderzoek naar de betekenis en de toekomst van Tavi in het gebied tussen de Kruissens en de Hoge Durenne. De zoektocht naar een verdiepende ondertitel maakt deel uit van de studie.

  En een plan

  Het onderzoek wordt mondeling gevoe(r)d tijdens minstens vier openbare vergaderingen in het voorjaar van 2023, waarbij ook alcoholische dranken zullen geserveerd worden. Maar ook schriftelijk, middels de beproefde academische tool Facebook. Het moet tenslotte ook niet té hip worden.

  De conclusies zullen aan het grote publiek voorgesteld worden in het voorjaar van 2025, tijdens Ceci n’est pas Tavi, een theatervoorstelling die verkeerdelijk als een nieuwe revue zal worden aanzien.

  Het openbaar onderzoek grijpt plaats in de Volksbond op:

  • Donderdag 20 april 2023 om 20 uur
  • Zondag 21 mei 2023 om 10 uur


  UPDATE

  De laatste sessie die voorzien was, hebben we afgelast. De teneur was overduidelijk: Tavi is nog steeds onze goede maat en heeft het potentieel om ook de nieuwe generatie in Ronse te verbinden. Met elkaar, met de Ronsenaars die er niet meer zijn en zij die nog geboren moeten worden. Iedereen wil een nieuwe revue en die gaan we maken tegen 28 februari 2026. Een jaar eerder maken we een stuk dat geïnspireerd is op waar Tavi voor staat.

  Bedankt aan iedereen die een bijdrage leverde. We houden jullie verder op de hoogte via de sociale kanalen.

   
  Datum
  In het voorjaar van 2025
  Locatie
   
  Delen